Postingan

Popia Mini

Gambar
assalamualaikum wbt... alhamdulillah siap juga kakcu buat popia mini ni..ngantuk2 mata dok menggulung..bayangkanlah 2 bungkus kulit popia yg dalam 1 bungkus tu ada 50 keping dan di potong 4..maknanya jadi 200 keping kecik2..kalau 2 bungkus, tak ke jadi 400 keping..pehhh..tapi kakcu tak lah buat satu hari terus siap..ambik masa jugak..demi anak2 yg suka makan popia mini ni letih2 pn buat jugak.. alhamdulillah berbaloi2..mmg sedappp...;)) bahan2nya : kulit popia untuk serunding : bahan2nya: 100gm kelapa parut 100gm udang kering 6 ulas bwg merah 3 ulas bwg putih 10 tangkai cili kering ~ klau nk pedas tmbhkn cili   ketumbar,jintan manis & jintan putih ~ secukupnya (ada jual sepeket rm2) gula secukup rasa air asam jawa & garam cara2:  kelapa disangan/disangai dn di ramas. udang kering ~ di cuci,toskan,di sangan,kmudian di blender. bwg merah,bwg putih,cili kering,ketumbar,jintan manis n jintan putih ~ kesemuanya di blender.. slps tu boleh lah di tumis ~ masukkan gula dn...

Biskut Almond London

Gambar
assalamualaikum wbt... tak pernah pergi ke London..tiba2 nk buat kuih dia plak..haha buat sorg2..tersengguk2 kakcu nk siapkn kuih ni tadi..tp nasib baik masa nk celupkn coklat tu anak dara sorg tu nk tolong..bkn tolong apapn,tolong taburkan manik2 tu je.. apapn terima kasih Ct maira mucuk2 ibu..hehe bahan2nya: 250gm butter 120gm gula halus 300gm tepung gandum 200gm tepung jagung 2 sudu makan tepung beras 1 biji telur 1 sk serbuk penaik 1/2 sk esen vanila 200gm badam - dipanggang 10 minit coklat masakan secukupnya - kakcu guna 3 keping coklat masakan cawan kertas secukupnya cara2nya: 1. pukul butter dan gula hingga kembang. 2. kemudian masukkan telur bersama esen vanila dan pukul lagi hingga sebati. 3. masukkan tepung gandum,tepung jagung,tepung beras dan serbuk penaik,gaulkan bersama adunan hingga menjadi doh yang lembut. 4. ambil sedikit adunan,bulat dn leperkan,masukkan inti badam,bentukan menjadi bujur. 5. letakkan di atas dulang pembakar yang telah di lenserkan sedikit mentega dan ...

Biskut Tart Nenas

Gambar
assalamualaikum wbt... kali ni kakcu nk kongsi resepi kuih tart.. resepi ni kakcu dapat dari sorg kawan yg sgt kakcu sayang - Rosni Musa. izinkan kakcu kongsikan resepi kuih tart ni kt sini ye ros..boleh jadi rujukan utk anak cucu kakcu suatu hari nnti..;)) bahan2nya: 11/2 buku butter 500 gm tepung gandum - di sangan/sangai - diayak. cara2nya: campurkan butter dan tepung,kemudian uli sampai menjadi doh. kalau adunan lembik,tambah tepung lagi sedikit. selepas itu,canaikan doh dan terapkan dengan acuan kuih tart. ambil sedikit jem nenas,dn letak di atasnya. kemudian boleh lah di bakar mengikut kesesuaian suhu oven masing2..;)) psssttt...jem utk kuih tart ni kakcu beli yg dah siap je.. bg yg tinggal kt area bandar segamat,boleh beli je kt kedai OTN..kt situ macam2 ada...;))

Biskut Aroma Strawberi

Gambar
assalamualaikum wbt... tk ada apa yg istimewa yg kakcu nk kongsikan...sekadar resepi BISKUT AROMA STRAWBERI..;)) bahan2nya: 250gm mentega - kakcu guna butter 180gm gula aising 2 biji kuning telur 230gm tepung gandum 230gm tepung jagung 1 sudu kecil serbuk penaik 1 sudu kecil pewarna merah jambu 1 sudu kecil pes strawberi cara2nya: 1. pukul mentega dan gula sehingga kembang 2. masukkan kuning telur,pewarna & pes strawberi,pukul lg sehingga sebati. 3. apabila adunan sebati,campurkan tepung gandum dan tepung jagung serta serbuk penaik dan gaul rata. 4. uli adunan sehingga menjadi doh yg lembut. 5. canai dan terap dengan acuan dan hiaskan. 6. bakar pada suhu 180darjah selama 20 minit. Sumber : Majalah Saji Ogos 2011.

Biskut Arab

Gambar
assalamualaikum wbt... semangat nk buat kuih raya punya pasal.. letih mcmana pn..bangun jugak buat apa yang perlu..kali ni kakcu buat biskut arab.. sebelum ni kakcu tk pernah buat biskut ni, rupa2nya rasa biskut ni sangat2 sedap.. anak2 pn suka.. kakcu buat biskut ni dapat la 2 balang..tp lepas berbuka,anak2 makan,selesai dh 1 balang..tk sempat nk tunggu raya...;)) resepi biskut arab ni kakcu dapat dari majalah RASA bulan JULAI,2011. jom kita tengok resepi BISKUT ARAB..;)) bahan2nya: 500 gm tepung gandum 200 gm gula halus 250 gm minyak sapi pewarna merah jambu dan hijau secukupnya. cara2nya: 1. adunkan tepung gandum,gula dan minyak sapi hingga sebati. 2. bahagi pada tiga bhagian dan setiap bahagian masukkan berlainan warna dan satu lg dibiarkan biasa. 3. ambil sedikit setiap adunan dan bulatkan. 4. masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180'C selama 20 minit. 5. setelah siap dibakar setiap bulatan biskut diayak dengan gula halus dan masukkan ke dalam mangkuk kecil..;))

Biskut Rama-Rama

Gambar
assalamualaikum wbt... kira2 hari raya dh tk lama lg kan..semangat nk buat kuih raya semakin meluap-luap..haha kakcu suka belek majalah yg ada resepi kuih muih yg beraneka jenis bentuk rupa..eee geram je tengok... resepi biskut rama-rama ni kakcu dapat dari majalah SAJI bulan OGOS..tengok gambar kt dalam majalah tu,sangat2 cantikkkkk... tp bila kakcu buat..kenapa tk cantik ek..hehe ala..tk cantik pn tkpe..janji sedappp...;)) bahan2nya: 140 gm mentega 80 gm gula aising 1 biji kuning telur 1 sudu kecil esen vanila 50 gm tepung suji 50 gm serbuk badam 20 gm tepung kastard 20 gm tepung jagung 165 gm tepung gandum sedikit emplex cara2nya: 1. pukul mentega,gula aising,kuning telur dan esen vanila sehingga kembang. 2. masukkan tepung suji,serbuk badam,tepung kastard,tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.Gaul sehingga sebati. 3. canai dan terapkan dengan acuan berbentuk rama-rama. 4. bakar sehingga masak dan hias dengan cokelat putih dan juga cip berwarna serta bebola perak. (ta...

Biskut Dahlia

Gambar
assalamualaikum wbt.. biskut dahlia ni dari dulu kini dan selamanya tetap menjadi pujaan hati..;)) teringat masa zaman kecik2 dulu...emak buat kuih ni,kakcu jadi tukang tengok..dlm tengok2 tu..capai dua tiga ketoi bawak lari masuk bilik, makan...nyummm3..haha..tau2 je lah pe'el anak bongsu..manja...mak tk boleh nk buat apa..;)) sekarang emak dh uzur..gilir kakcu plak buat biskut ni utk emak.. tk rugi buat biskut dahlia ni ikut resepi yg kakcu nk kongsikan ni..sedappp.....tktau nk ckp mcmana..mmg sedaplahh...;)) terima kasih pd Nazian Nasir & Busu Shamsiah yang sudi berkongsi resepi...;)) bahan2nya : 1 buku butter 3/4 @ 1 cawan gula halus/gula icing 1 biji kuning telur 1 sudu teh esen vanila 1 cawan tepung ubi 2 cawan tepung kastard 2 cawan tepung gandum    (semua tepung di ayak) cara2nya : - pukul butter dan gula hingga kembang - masukkan kuning telur dan esen vanila - gaul sebati - masukkan tepung ubi,tepung kastard dan tepung gandum - uli hingga menjadi doh - kalau doh l...