Postingan

Masala Vadai/Magelay

Gambar
dah lama tk update apa2 kt sini..sejak2 ni rasa macam tk semangat je..vadai ni kakcu buat masa musim ujan baru2 ni.pestaim buat,memang tak cantik..tapi rasa dia mak aiiii memang sedap..terima kasih pd kwn fb kakcu Mariana Osman yg kongsikan resepi vadai yg sungguh enak dn lazat ni...;)) kacang dal tu sengaja kakcu tk hancurkan sangat.. bila kunyah bunyi krak kruk krak kruk..pehh sedapp...;)) BHN2 . 1 cawan kacang dhal > d rendam semalaman > toskan  . 1 bj bwg besar > d hiris . 2 bj bwg putih  . 1 inci halia > d hiris . 1 sb jintan halus . 1 sk jintan kasar . 3 tangkai daun kari > separuh d hiris halus & separuh lg biarkan begitu saja . 1 bj lada hijau . 1 bj lada merah . Garam secukup rasa CARA . kisar halus 3/4 kacang dhal, bwg putih, halia dlm food processor . Masukkan jintan halus & jintan kasar > kisar sekejap . Alihkan bhn kisar dlm bekas . Masukkan bawang besar, lebihan kacang dhal yg blm d kisar, daun kari, garam, lada merah & lada hijau . ...

Apam Polka Dot

Gambar
dah lama tk buat apam polka dot ni.. alhamdulillah jadi pn..;)) lembut je..dalam dia taruk inti kaya.. comel2...ngap..ngap..ngap..tk sedar 5 biji dh telan..;)) sape2 nk cuba buat apam ni silakanlah ye..;)) bahan2nya: 3 biji telur 275gm tepung gandum 220gm gula halus 150ml santan/susu cair 3 st b/powder 1 st ovellet jem strawberi/cokelat/kaya utk inti pewarna yg di sukai paper cup/loyang papercup. cara2: pukul telur,gula n ovellet hingga kembang masukkn semua bahan dn kacau sebati bahagikn kpd 2 bahagian dn warnakan ikut suka masukkn dlm piping beg/boleh jg guna plastik yg di gunting kecil hujungnya picit ke dlm papercup sedikit dn masukkn inti slps itu tambah lg adunan di atasnya kira2 hampir penuh dot dot kn dgn lebihan adunan td..buat dgn cermat pasti hasilnya cantik dn menarik. kukus kira2 15 minit. pastikn periuk kukus sudah di panaskn trlebih dulu.. masak dgn api yg sedehana besar.. ;))

Pulut Santan Durian

Gambar
anak2 yg request.. santan durian mkn dgn pulut..mmm..mmg sedap..;)) bukan susah sgt pn buat santan/serawa durian ni.. yang penting ada durian,santan,beberapa helai daun pandan dan gula pasir..masukkan semua bahan2 dlm periuk.. gaul rata dan masak sampai mendidih.. ada org cakap kalau nk kuah tu nmpk pekat..bancuhkan  tepung gandum/tepung jagung sikit dan masukkan dlm periuk dan gaul rata..dah masak n pekat boleh la padamkan  api tunggu sejuk sikit..bolehlah di makan bersama pulut yg ditanak atau bersama roti..atau roti jala..;))

Kek Karamel Cokelat Moist

Gambar
kek karamel cokelat moist lagiii... kek ni tempahan dari Komuniti FB Segamat untuk jamuan sambutan tahun baru 2012.. sebenarnya ada 4 biji kek tapi yg lg satu tuannya dh amik.. sape2 nk resepi kek ni ada kt sini : http://resepiibu2010.blogspot.com/2011/12/kek-karamel-cokelat-moist_28.html

Kek Karamel Cokelat Moist

Gambar
satu hari ni macam2 yg kakcu masak..masak utk makan tengahari... lepas solat zohor..masak sambal & lempeng pulak, sambil tu haikal siap2kan bahan utk buat inti lempeng gulung untuk esok..dh siap semuanya,kakcu terus masak inti.. siap je masak inti..kakcu dgn haikal buat kek karamel ni pulak.. kalau ada yg menolong..rasa ringan kerja2 yg dibuat...;)) sbnrnya esok Kelab FB Segamat ada buat makan2..diorg order lempeng gulung berinti.. tapi kakcu saje buatkan kek ni utk diorg..biarlah diorg makan2 sambil mengeratkan tali silaturrahim....;)) bahan2nya : Langkah 1.. 3 sudu gula (cairkan dan jadikan gula hngus) Lngkah 2... sediakan karamel : 1tin susu cair 5 bji telor 1/2 sudu teh esen vanilla 2-3 sudu gula castor ~ kacau semua bahan ni...jgn sampai berbuih..kemudian tuangkan kedalam loyang gula hangus tadi. kemudian loyang karamel dimasukkan ke dalam loyang yg berisi air panas dan masukkan ke dalam oven, masak sehingga karamel keras/pejal. Langkah 3.. 1cwn susu cair 1 cwn koko 1...

Lempeng Cicah Sambal Tumis Ikan Bilis

Gambar
assalamualaikum wbt...;)) ya Allah..berikanlah hambaMu ini kesihatan yg baik.. demi suami dan anak2 yg dikasihi..kalau ibu sihat apapn ibu boleh masak..walaupn sekadar lempeng bercicahkan sambal... semalam mkn apam durian..hari ni mkn lempeng pulak ye...;)) gulung cantik2...letak bawah tudung saji.. sekali tengok..uwaaa dh abissssss... hmm..sok kena buat lg ni... bahan2nya : 3 cawan tepung 3 cawan air 1 st garam cara2nya : campurkan kesemua bahan dan di kacau hingga rata kemudian boleh lah melempeng.. bahan2 utk sambal : 20 tangakai cili kering - kisar 1 biji bawang - kisar 3 biji bawang putih - kisar ikan bilis - tumbuk jangan lumat sangat 4 sudu makan air gula melaka (rebus siap2) 1 biji bawang besar - dimayang 1 keping asam gelugur garam secukup rasa minyak utk menumis cara2nya : 1. tumiskan dulu bawang yg dikisar sampai pecah minyak 2. masukkan cili kering yang dikisar,gaul rata 3. biarkan mendidih dan pekat 4. masukan ikan bilis,air gula,asam keping dan garam secukup rasa 5. masuk...

Apam Durian

Gambar
assalamualaikum wbt... dapat durian dari rumah mak..kakcu nk buat kek durian tapi anak2 tk bagi..diorg ckp,kalau buat pn bukan ibu makan..pikir2 buat apam je lah..;)) haha..ntah apa2..tp boleh la..ujan2 makan apa pn sedap..;)) bahan2nya: 2 cwn tepung gandum 1 cwn tepung beras 1 cwn gula 2 cwn air 1 peket mauripan 1 cawan isi durian pewarna/perisa yg di sukai cara2nya: campurkan semua bahan2 dn di kacau hingga mesra dn sebati.. kakcu guna senduk kayu je.. kemudian bahagikn adunan kpd 2 bahagian warna terpulang pd selera masing2 ye.. selepas tu kedua2 bahagian td di perap selama 1 jam. kemudian boleh di masukkan dlm acuan yg sudah di sapu dgn minyak dn dikukus selama 15 minit..;))