Postingan

Cucur Jawa

Gambar
kenyang makan soto td..ingat nk rehat2 je...tapi teringat plak kakak kakcu teringin nk makan cucur jawa ni.. ala bukan susah pn....bancuh2 perap sekejap,dah boleh goreng...tapi bunga dia tk berapa cantik la kann..siap je  tadi kakcu suruh anak kakcu hantarkan ke rumah kakak.. kakak plak bagi pengat pisang...rezeki...;)) resepi cucur ni kakcu dapat dari kwn fb,Surieya Ariffin, terima kasih su..kakcu kongsikan resepi tu kt sini ye... ;)) bahan2nya : 2 cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras 1 cawan air kelapa 1 cawan air biasa 1 cawan gula merah 1 cawan gula pasir secubit garam cara2nya : 1. semua bahan dicampurkan dan digaul sebati. 2. perapkan lebih kurang 10 minit. 3. goreng menggunakan minyak yg sedikit (spt goreng telur mata..... ) 4. goreng satu2 dgn api perlahan. *cara kakcu goreng tadi,masa masukkan sesenduk adunan kedalam kuali,kakcu besarkan sikit api,sekejap je..lepas tu cpt2 kecikkan api..buat mcmtu sampai adunan siap digoreng*

Soto Ibu

Gambar
punya la mengidam nk makan soto..dari sehari ke sehari nk buat..baru la hari ni sempat buat nya...tapi ibu main campak2 je buat soto ni..yg penting sedap...err sedap ke??;)) mkn soto sedap lawankan dgn sambal kicap kan..tapi sekarang ibu tk boleh mkn kicap & gula..hmm hirup kuah soto panas2...pehhh...sedapnyaaaaa...;)) jom kita tengok resepi soto ibu main campak2 je ni...;)) bahan2nya : ~ rebuskan ketupat segera terlebih dulu ~ 1/2 ekor ayam - potong kecil - cuci bersih - toskan 2 biji bawang besar - kisar 3 ulas bawang putih - kisar 1 inci halia - kisar 1 bungkus kecil rempah sup 1/2 bungkus kecil rempah kurma 1 bungkus kecil rempah tumis 1 sudu makan ketumbar+jintan manis+jintan putih - dikisar rempah bunjut garam secukup rasa air secukupnya cara2nya : 1. tumiskan dulu rempah tumis,kacau2kan. 2. masukkan bahan kisar,rempah sup dan rempah kurma,gaul rata,biarkan sebentar. 3. masukkan 2 balang blender air,kuah ikut suka nk banyak mana,dan rempah bunjut,tunggu mendidih.. 4. dah mend...

Bingka Jagung

Gambar
ni la bingka jagung yg kakcu buat ptg tadi..resepi kakcu jumpa kt myResepi..sedap tau..abgcu yg ckp la..kakcu tk makan pn..tk boleh mkn pantang..utk kakcu tadi rebus pisang nangka je..pisang yg dh separuh masak tu di rebus sedap jugak..sebenarnya dh terpaksa..kalau tk,tk pernah hayat merebus pisang..haha 0k,jum tengok resepi bingka jagung yg lazat ni... : bahan2nya : 250gm tepung gandum > kakcu buat 350gm supaya liat sikit 2 sdb tepung kastard 250gm gula pasir 400ml santan pekat 200ml air 4 biji telur > kakcu buat 3 biji telur 2 sdb butter - cairkan sedikit esen vanilla sedikit pewarna kuning secubit garam sedikit bijan 1 tin jagung krim > kakcu kisar sekejap je cara2nya : 1. satukan semua bahan kecuali jagung..nak senang blend je.. 2. tuangkan kedalam bekas baru masukkan jagung,digaul rata. 3. tuangkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn minyak/butter & dilapik dgn kertas minyak 4. taburkan bijan 5. bakar pada suhu 180darjah selama 1 jam 20 minit. 6. kalau suka garing leb...

Apam Gula Hangus

Gambar
sangat2 lama kakcu tk buat kuih ni...resepi ni kakcu dapat dari mokde Sinah,adik ipar kakak kakcu...dari sebelum zaman  fb lg..ni pn kakcu buat sbb anak dara kakcu yg minta suruh buat.. katanya,dah tiga bulan dia mintak ibu buat kuih ni..baru ni ibu buat.. soriiii...mucuk2 cyg2 ibu...haha mokde kata,kuih ni nama dia 'apam gula hangus' tapi kakcu tgk ramai kwn2 panggil kuih ni kek sarang semut tk kesahlah kan..nama je lain tapi kuihnya sama je kot..;)) kakcu ada bagi  resepi ni pada kakak ipar kakcu..dia buat utk jual..alhamdulillah memang laku... jum kita tengok resepi apam gula hangus ni....;)) bahan2nya : 5 biji telur 11/2 cawan tepung - di ayak 1 st baking powder - di ayak 1/2 tin susu pekat 1/2 cawan majerin 11/2 cawan gula 1 cawan air cara2nya : 1. masak gula utk buat gula hangus..bila gula dh hangus masukkan air perlahan2 jgn sampai terpercik..biarkan gula larut bersama air,kemudian ketepikan. 2. dalam mangkuk,pukul telur hingga sebati,guna sudu garfu je.. 3. d...

Jemput-Jemput Jagung

Gambar
hujan2,,,perut lapar je...kebetulan ada jagung 3 tongkol dalam peti ais...buat jemput2 jagung pn sedap gak kan.. makan panas2..minum air teh o panas...wahhhh jum tengok resepi jemput2 jagung cara kakcu : bahan2nya : 3 cawan isi jagung 3 cawan tepung 1 biji lada merah - di potong kecil 3 biji bawang merah - di potong kecil/nipis 1 tangkai daun sup + daun bawang 1 1/2 cawan air secubit garam & soda bikarbonat cara2nya : 1. campurkan semua bahan2,gaul hingga rata 2. goreng hingga kekuningan 3. sedia dihidangkan bersama sos kegemaran masing2..;))

Kek Pisang Lembab

Gambar
lama tk buat kek pisang..jalan2 kt blog mat Gebu kakcu terjumpa resepi ni..sedap sgt..tapi syg nya gambar2 yg kakcu snap tk cantik la..:( ni sebelah dalam kek pisang tu... yg ni dh siap potong2 utk makan2 sambil tgk tv...;)) yg ni sebelum di potong... jum kita tgk resepi kek pisang lembab Mat Gebu : BAHAN-BAHANNYA :-) 250 g tepung gandum * 1 camca teh soda bicarbonate * 1/2 camca teh garam halus * ( *digaul rata dan diayak ) 15 g ovallate 150 g gula halus 5 biji telur gred A 125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk 100 g minyak jagung 225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus CARA MEMBUATNYA :-) Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi). Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adun...

Lemak Kuning Ayam Campur Rebung

Gambar
hari ni kakcu puasa..walaupn kurang sihat,tapi kakcu cuba juga berpuasa sampai ke waktu berbuka..rugi rasa kalau tk puasa..pagi tadi siap mengemas rumah kakcu pn mulai masak utk hidangan tengahari,sekali utk berbuka petang nanti.. memang lama tk makan sayur rebung..hari ni boleh makan puas2...;)) selain lemak kuning ayam+rebung,kakcu masak ikan rebus lada hitam,sayur bayam & ikan goreng,ikan masin pn ada juga tu..;)) jum kita tengok resepi lemak kuning ayam +rebung cara kakcu... : bahan2nya : 1 bungkus rebung - beli kt pasar 1/2 ekor ayam - potong kecil ikut suka 15 biji cili api - dikisar 1 ulas bawang putih - dikisar 3 ulas bawang merah - dikisar 1 inci kunyit hidup - dikisar 2 btg serai - dititik 1 sudu besar rempah campuran-ketumbar,jintan manis,jintan putih yg sudah dikisar 1 kotak santan kara + 3 cawan air 2 keping asam gelugur garam secukup rasa cara2nya : 1. cuci rebung bersih2 dan direbus sebentar - toskan. 2. masukkan kedalam periuk bahan2 kisar,serai ,rempah campuran,san...