Kurma Daging




assalamualaikum wbt...
malam ni baru kakcu sempat nk buat
entri untuk kurma daging yg kakcu masak
untuk makan dengan nasi beriani semalam..
resepi kakcu ni tk guna banyak santan ye..
lagi pn kita dah tumis guna minyak,lepas
tu masukkan kerisik lg,tkmau la guna santan
banyak2 sangat..kena jaga kesihatan..;))

bahan2nya:
1 kilo daging - di potong - di cuci bersih - di toskan.

2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 batang serai - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 inci lengkuas - dikisar
1 peket kecil rempah tumis
2 peket kecil rempah kurma - dibancuh dgn sedikit air
2 sudu makan rempah beriani - dicampurkan dgn rempah kurma
1 peket kecil kerisik
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugur
2 biji kentang - di belah 4.
air,garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis.

cara2nya:
1. tumiskan rempah tumis,bahan2 kisar dan rempah yang sudah dibancuh dengan air tadi,sehingga naik bau..
2. masukkan daging dan kentang,gaul rata dan masak sehingga daging dan kentang lembut/empuk.
(kalau daging/kentang belum lembut lagi,tambahkan air untuk merebus)
3. selepas itu masukkan santan pekat dan kerisik,digaul rata.
4. masukkan asam gelugur,garam dan gula secukup rasa.
5. sedia untuk dihidangkan..;))

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Lemak Cili Api Ikan Haruan

Lemak Cili Api Daging Rusa

Biskut Rama-Rama