Lemak Cili Api Daging Rusa
assalamualaikum wbt...
salam aidil adha untuk semua yang kakcu
sayangi..maaf zahir dan batin dari kakcu..;))
juadah hari raya aidil adha untuk kakcu
sekeluarga simple je..kakcu rebus ketupat
segera,masak lemak cili api daging rusa,
ayam masak merah,sambal kacang dan soto.
selepas suami dan anak2 balik dari solat
hari raya,kami menikmati hidangan dengan
berselera..kakcu makan soto..kali ni kakcu
buat soto yg mudah je..kakcu masak sup
ayam tua/ayam pencen..dgn sup tu lah kakcu
buat soto..makan kuah sup tu panas2..pehhh..
selepas makan2,abangcu & haikal pergi ke
lokasi penyembelihan korban. moga ibadah
korban yang kakcu buat tahun ini,mendapat
keberkatan dan keredhaan dari Allah swt..amiin..
0k,utk entri kali ni,kakcu nk share resepi lemak
cili api daging rusa..biasalah daging rusa ni kakcu
dapat dari kakak yg tinggal di sabah,kalau balik
ke sini mesti dia bawak daging rusa..kalau kakak
dah pindah balik ke semenanjung,alamat tk merasa
lg lah..;))
bahan2nya:
1 kilo daging rusa - di potong kecil
25 biji cili api - dikisar - tk suka pedas boleh kurangkan
8 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
3 batang serai - diketuk
1 cawan pati santan
3 cawan air - nk kuah lebih tambah la santan/air lagi..
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
cara2nya:
masukkan ke dalam periuk bahan2 kisar dan serai,biarkan masak hingga mendidih..
masukkan daging,gaulkan hingga rata dan masukkan air,rebuskan daging sehingga lembut.
kemudian masukkan santan,asam gelugur dan garam secukupnya,masakkan sehingga mendidih lagi, kemudian bolehlah padamkan api dan sedia untuk dihidangkan...;))
Komentar
Posting Komentar